• Blog

25 Αλήθειες για τον Καφέ που Κάθε Λάτρης του θα Ήθελε να Γνωρίζει!

Ο καφές πρωτοέκανε την εμφάνισή του στην Ευρώπη τον 15ο αιώνα και, ως τις μέρες μας, διατηρεί τα πρωτεία ως το πλέον αγαπημένο και διαδεδομένο ρόφημα παγκοσμίως, με εκατομμύρια λάτρεις του ανά τον κόσμο.

Ο καφές παρασκευάζεται από ώριμους καρπούς του ομώνυμου δέντρου, που στη συνέχεια υφίστανται κάποια επεξεργασία και αποξηραίνονται. Μόλις αποξηραθούν, οι κόκκοι καβουρδίζονται και αλέθονται και, μέσω βρασμού και διαφόρων τεχνικών φιλτραρίσματος, μετατρέπονται στο αγαπημένο μας αφέψημα.

Μιας και λατρεύετε τον καφέ, τι θα λέγατε να μπούμε λίγο βαθύτερα στον σαγηνευτικό και μυστηριώδη του κόσμο; Παρακάτω, θα ανακαλύψετε 25 ενδιαφέρουσες αλήθειες για τον καφέ που σίγουρα θα σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον!

jpg

  1. Στο Βιβλίο των ρεκόρ Guinness έχει μπει ο Creme Puff, μια γάτα που έζησε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη (από όσο μπορούμε να ξέρουμε τουλάχιστον) – ως τα 38 της! Το μυστικό της; Κάθε πρωί, με το γεύμα της, έπινε και μπόλικο καφέ μαζί με το αφεντικό της!
  2. Οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου του Cambridge εφηύραν την πρώτη webcam⋅ γιατί; Για να παρακολουθούν συνεχώς την καφετιέρα και να ξέρουν πότε κοντεύει να τελειώσει ο καφές, ώστε να ετοιμάσουν έγκαιρα άλλον!
  3. Η Φινλανδία έρχεται πρώτη σε κατανάλωση καφέ παγκοσμίως.
  4. Παρά τα όσα λέγονται, ο καφές δεν αφυδατώνει τον οργανισμό.
  5. Στα αγγλικά, οι κόκκοι του καφέ αποκαλούνται συχνά 'beans', λόγω της ομοιότητάς τους με τα φασόλια!
  6. Προτού ο καφές γίνει ταυτόσημος με το πρωινό γεύμα, το πιο συνηθισμένο ποτό το πρωί στην Ευρώπη ήταν… η μπύρα!
  7. Πιστεύεται πως ο καφές ανακαλύφθηκε από έναν γιδοβοσκό, που παρατήρησε πως οι κατσίκες του γίνονταν πολύ πιο… ζωηρές όταν έτρωγαν από ένα συγκεκριμένο φυτό!
  8. Ο καφές καπουτσίνο πήρε το όνομά του από τους μοναχούς ενός ομώνυμου τάγματος, γιατί το χρώμα του είναι ίδιο με το χρώμα του ενδύματός τους.
  9. Η πλειονότητα του καφέ παρασκευάζεται στην Βραζιλία – σχεδόν το 40% της παγκόσμιας παραγωγής.
  10. Οι επιστήμονες έχουν κατορθώσει να μετατρέψουν τον καφέ σε βιοντίζελ – μια μέρα μπορεί να πίνει και το αυτοκίνητό σας καφέ!
  11. Η τακτική κατανάλωση καφέ ωφελεί τον οργανισμό μας, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιαγγειακών νοσημάτων και Αλτσχάιμερ.
  12. Το 1932 η Βραζιλία δεν είχε αρκετά κονδύλια για να στείλει αθλητές της στους Ολυμπιακούς αγώνες, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να εργαστούν εκείνοι για τα εισιτήριά τους, πουλώντας καφέ.

poulontas kafe

  1. Προτού μάθει ο κόσμος πώς να ψήνει καφέ, ορισμένες φυλές της ανατολικής Αφρικής ανακάτευαν τους κόκκους του με ζωικό λίπος και τους κατανάλωναν ως γεύμα.
  2. Υπάρχουν δύο βασικές ποικιλίες καφέ: η Robusta και η Arabica. Η Robusta έχει πιο όξινη γεύση και περισσότερη καφεΐνη. Η Arabica είναι λιγότερο όξινη, μα έχει πιο ντελικάτη γεύση.
  3. Παγκόσμια, καταναλώνονται περίπου 2,25 δις κούπες καφέ την ημέρα!
  4. Ο καφές παραμένει ζεστός κατά 20% περισσότερη ώρα όταν προσθέτετε κρέμα.
  5. Ο καφές είναι πιο δραστικός όταν πίνεται μεταξύ 9:30 και 11:30 π.μ.
  6. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται γενικά, ο ελαφρά και ο καλά καβουρδισμένος καφές έχουν την ίδια ποσότητα καφεΐνης.
  7. Η μέση ηλικία των barista στην Ιταλία είναι τα 48 έτη.
  8. Ο Γαλλικός έχει περισσότερη καφεΐνη από έναν espresso.
  9. Η πιο ακριβή ποικιλία καφέ κοστίζει $1.100 το κιλό, και παράγεται από κόκκους που έχουν καταναλωθεί και χωνευτεί από ελέφαντες!
  10. Ο ντεκαφεϊνέ έχει στη πραγματικότητα καφεΐνη, απλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό – μόλις 6 με 2%.
  11. Η μυρωδιά και μόνο του καφέ είναι αρκετή για να αφυπνίσει τον εγκέφαλό μας το πρωί.
  12. Η λέξη «καφέ» προήλθε από την αραβική 'qahwah', που ήταν ένας τύπος κρασιού!
  13. Ο μέσος Αμερικανός ξοδεύει περίπου $1.092 τον χρόνο για τον καφέ του!
© Mikel Coffee Company Cyprus. All Rights Reserved.
Website Designed & Developed by Webarts Agency