• Blog

Στα MIKEL Απολαμβάνεις 100% Καφέ Arabica - Ποια η Διαφορά στην Ποιότητα;

Αν έχετε την εντύπωση πως ο καφές είναι ένα και το αυτό και πως η όποια διαφορά στη γεύση έχει να κάνει με τη διαδικασία παραγωγής ή προετοιμασίας, κάνετε μεγάλο λάθος!

Στην πραγματικότητα, έχουν ανακαλυφθεί πάνω από εκατό διαφορετικά είδη δενδρυλλίων καφέ, από τα οποία μόλις τρία καλλιεργούνται για διάθεση των κόκκων τους στο εμπόριο: η ποικιλία Arabica, η ποικιλία Canephora, γνωστή και ως Robusta και η Liberica, που καταναλώνεται σχεδόν αποκλειστικά στη δυτική ακτή της Αφρικής και τη Μαλαισία και αντιπροσωπεύει μόλις το 1% της παγκόσμιας αγοράς.

Η Robusta είναι μια από τις δημοφιλέστερες και πλέον χρησιμοποιούμενες ποικιλίες καφέ, αλλά προτιμάται κυρίως από τις εταιρείες παραγωγής λόγω της ανθεκτικότητάς της και των ευκολιών που παρουσιάζει στην καλλιέργεια. H Arabica, από την άλλη, είναι πιο ευαίσθητη και απαιτεί πολύ μεγαλύτερη προσοχή στη διαχείριση – έχει όμως χρώμα, ευωδιά και γεύση που δεν συγκρίνεται με καμία άλλη ποικιλία καφέ.

arabica coffee

Μαντέψτε ποια από τις τρεις χρησιμοποιούμε στα MIKEL!

Σωστά! Λατρεύουμε την ποικιλία Arabica, και προφανώς έχουμε τους λόγους μας:

 

Σχήμα Κόκκου

Οι κόκκοι Arabica είναι αρκετά μεγαλύτεροι, διαγράφοντας μια πολύ χαρακτηριστική, ελλειπτική σιλουέτα, γεγονός που επηρεάζει και την εσωτερική τους δομή. Προφανώς, αυτό δεν έχει απλά εμφανισιακή αξία: αυτές οι ιδιαίτερες εσωτερικές δομές είναι που ευθύνονται για τη διαφορετική τους αντίδραση και συμπεριφορά κατά τη διαδικασία καβουρδίσματος.

 

Βελούδινη Γεύση

Η ποικιλία Robusta έχει αρκετά βαριά, πικρή γεύση, δίχως ιδιαίτερους γευστικούς χρωματισμούς. Αντίθετα, η ποικιλία Arabica είναι πασίγνωστη για τη γλυκιά και απαλή της γεύση, καθώς και για την ιδιαίτερή της οξύτητα. Αυτό που την κάνει ακόμη πιο ξεχωριστή, είναι οι φρουτώδεις της νότες που αναδεικνύονται μετά το καβούρδισμά της, κι οι οποίες αναδεικνύουν μοναδικές διαφοροποιήσεις ανάλογα με τη χώρα προέλευσης.

coffee arabica

Περιεκτικότητα σε Καφεΐνη

Η ποικιλία Robusta, όπως υποδηλώνεται και από το όνομά της, είναι πολύ δυνατή, με περιεκτικότητα σε καφεΐνη σχεδόν διπλάσια από αυτή της Arabica – όπου οφείλεται και η πικράδα που αφήνει ως επίγευση στον ουρανίσκο. Οι βιομηχανίες καφέ λατρεύουν την υψηλή αυτή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, γιατί προστατεύει το φυτό από αρρώστιες, έντομα και μύκητες. Για τους καταναλωτές, όμως, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πονοκέφαλος και ενοχλήσεις στο στομάχι!

Αντίθετα, η Arabica αποπνέει μια εκλεπτυσμένη μυρωδιά και γεύση, που διεγείρει διακριτικά τη διάνοια και τον οργανισμό, και μαγεύει τον ουρανίσκο. Αξίζει να σημειωθεί πως διαθέτει περίπου 60% περισσότερα λιπίδια και 50% περισσότερα σάκχαρα από τη Robusta, με αποτέλεσμα να συνθέτει πολύ ιδιαίτερες και περίπλοκες αρωματικές ενώσεις κατά το καβούρδισμα, που φυσικά αναδεικνύονται ακόμη περισσότερο όταν τις απολαμβάνετε στο φλιτζάνι ή το ποτήρι σας.

Ναι, η Robusta συμφέρει καλύτερα από οικονομική άποψη. Μα εμείς λατρεύουμε τον καφέ – αγαπάμε γνήσια τη γεύση και τη μυρωδιά του, την αναζωογόνηση που χαρίζει και το μαγευτικό του χρώμα. Δεν θα μπορούσαμε, λοιπόν, να τα θυσιάσουμε όλα αυτά, ούτε να χάσουμε την γλυκιά απόλαυση που διαγράφεται στο πρόσωπό σας κάθε φορά που απολαμβάνετε τον καφέ σας στο πλησιέστερο MIKEL.

 

Στα MIKEL θα βρίσκετε πάντοτε γνήσιο καφέ Arabica, επιλεγμένο με μεράκι και αυθεντική αγάπη για το πολύτιμο αυτό θησαυρό της φύσης.

Σας περιμένουμε!

© Mikel Coffee Company Cyprus. All Rights Reserved.
Website Designed & Developed by Webarts Agency