• Blog

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: 5 Τρόποι για να την Γιορτάσετε Όπως της Αξίζει!

20 Νοεμβρίου – η μέρα που η σκέψη όλων στρέφεται στην πεμπτουσία της αθωότητας, τα παιδιά. Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού σκοπό να έχει υπενθυμίσει σε όλους μας πόσο σημαντικό είναι να αφήσουμε πίσω μας έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά, καθώς και να τους αφιερώνουμε τον χρόνο και την προσοχή που τους αξίζει.

Είναι αλήθεια ότι η απαιτητική μας καθημερινότητα συχνά μας παρασέρνει και απορροφά τόσο τη σκέψη όσο και την ενεργητικότητά μας, ώστε δεν έχουμε χρόνο ή διάθεση να κάνουμε κάτι δημιουργικό και διασκεδαστικό με τα παιδιά μας.

Ίσως, όμως, πολλές φορές αυτό που λείπει είναι λίγη… έμπνευση. Παρακάτω, θα ανακαλύψετε πέντε υπέροχες οικογενειακές δραστηριότητες που ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα και εγγυώνται στιγμές χαράς και χαλάρωσης για μικρούς και μεγάλους! 

Χειροτεχνίες

  1. Ώρα για… Χειροτεχνίες

Κάθε φορά που πηγαίνετε έναν περίπατο, συλλέξτε διάφορα αντικείμενα που σας αρέσουν, όπως πέτρες με ιδιαίτερα χρώματα, κοχύλια, ξύλα ψημένα στην αλμύρα της θάλασσας, όμορφα λουλούδια που έχουν αποξηραθεί, καθώς και φωτογραφίες ή άλλα αντικείμενα της οικογένειας – και φυλάξτε τα όλα αυτά σε ένα κουτί χειροτεχνίας.

Μια βροχερή ημέρα, που θέλετε να περάσετε χρόνο όλοι μαζί ως οικογένεια αλλά ο καιρός δεν σας επιτρέπει να βγείτε έξω, δεν έχετε παρά να ανοίξετε αυτό το κουτί, να πάρετε χαρτιά διαφόρων χρωμάτων, κόλλες, γκλίτερ, αυτοκόλλητα και άλλα υλικά χειροτεχνίας και να κατασκευάσετε όλοι μαζί τα δικά σας κολλάζ από οικογενειακές στιγμές, αυτοσχέδια κάδρα, μολυβοθήκες, καραβάκια και άλλες παρόμοιες κατασκευές. Αν δεν έχετε αρκετές ιδέες ή δεν το έχετε δοκιμάσει ποτέ ξανά, δεν έχετε παρά να καταφύγετε στο διαδίκτυο! Θα βρείτε άφθονες υπέροχες ιδέες, καθώς και λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να το κάνετε.

 

  1. Διοργανώστε ένα Κυνήγι Θησαυρού

Πώς σας φαίνεται η ιδέα να αφιερώσετε το σαββατοκύριακο σε ένα ωραίο κυνήγι θησαυρού; Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται, και θα ενθουσιάσει τα παιδιά, ακονίζοντας παράλληλα και το μυαλό και τη σκέψη τους.  

Τι χρειάζεται να κάνετε; Κρύψτε ένα ή και περισσότερα δώρα σε διάφορα σημεία του σπιτιού, βάζοντας το ακριβότερο στο πιο δυσπρόσιτο. Αν όντως επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε περισσότερα από ένα δώρα, διαλέξτε μερικά κατάλληλα σημεία που να μην είναι πολύ προφανή, αλλά να μπορούν να βρεθούν από παιδιά μικρής ηλικίας.

Μετά, φτιάξτε μια διαδρομή, μια σειρά από σημεία μέσα στο σπίτι και στην αυλή, στην οποία θα πρέπει να κρύψετε στοιχεία που θα οδηγούν σε αυτά τα σημεία. Έπειτα, βρείτε μια σειρά από γρίφους, αινίγματα και ασκήσεις, αξιοποιώντας ίσως και δεξιότητες που έχουν αποκτήσει πρόσφατα στο σχολείο, όπως την προπαίδεια, τη διαίρεση ή τα κλάσματα, καθώς και στοιχεία από το βιβλίο ιστορίας ή γεωγραφίας. Η λύση θα πρέπει να οδηγεί το παιδί στο επόμενο σημείο της διαδρομής, ώσπου να φτάσει στο τελικό δώρο! Είναι καλύτερο να αφήσετε τον δυσκολότερο γρίφο για το τέλος, αλλά και να βεβαιωθείτε πως τους ζητάτε να βρουν πράγματα και απαντήσεις που είναι όντως κατάλληλες για την ηλικία τους.

 

  1. Φτιάξτε το Δικό σας Κάστρο ή Κρησφύγετο

Τα παιδιά λατρεύουν τα κρησφύγετα – τι θα λέγατε, λοιπόν, να φτιάξετε ένα παρέα σε κάποιο σημείο του σπιτιού – ίσως στο δωμάτιό τους!

Δεν χρειάζεται, άλλωστε, και πολύ ιδιαίτερα… υλικά: χρησιμοποιήστε μαξιλάρια, μικρά έπιπλα, κουβέρτες, καρέκλες, κάποιο σεντόνι για στέγαστρο, και σύντομα τα παιδιά θα μετατρέψουν την πρόχειρη αυτή κατασκευή σε ό,τι μπορεί να χωρέσει το μυαλουδάκι τους – από το κάστρο ενός ιππότη ή μιας πριγκίπισσας, στη σπηλιά ενός δράκου ή στο κρησφύγετο του αγαπημένου τους σούπερ ήρωα.

Λίγη Μουσική

  1. Λίγη Μουσική Ίσως;

Αν έχετε μουσικά όργανα στο σπίτι, χρησιμοποιήστε τα για να φτιάξετε τη δική σας μουσική μπάντα και να παίξετε, όσο μπορείτε, έναν αγαπημένο ρυθμό των παιδιών.

Αν δεν έχετε μουσικά όργανα, τότε ίσως θα μπορούσατε να φτιάξετε κάτι, χρησιμοποιώντας αντικείμενα από την κουζίνα ή από την αποθήκη, όπως παλιά σκεύη και κουτάλες!

 

  1. Φτιάξτε Μαζί το αγαπημένο τους Κέικ ή Γλυκό!

Τα παιδιά τρελαίνονται για μαγειρική, ειδικά αν αυτό που θα φτιάξουν είναι το αγαπημένο τους γλυκό! Εννοείται πως δεν πρέπει φυσικά να τα αφήσετε μόνα τους στην κουζίνα, αλλά μπορείτε να τους φορέσετε ποδιές και έναν αυτοσχέδιο σκούφο και να τα βάλετε να σας βοηθήσουν, παίζοντας την κουζίνα ενός μεγάλου εστιατορίου – βάζοντας ίσως και τον μπαμπά να κάνει τον πελάτη!

Ό,τι κι αν αποφασίσετε να κάνετε, δώστε έμφαση σε μια δραστηριότητα που θα στρέψει την προσοχή στην αξία της συνεργασίας και της ομαδικότητας, καθώς και στην αγάπη, που θα πρέπει πάντοτε να αποτελεί την κινητήριο δύναμη σε ό,τι κάνει η οικογένεια.

Ξέρετε ποιος είναι ο τέλειος τρόπος να ολοκληρώσετε τη δραστηριότητά σας; Να απολαύσετε όλοι μαζί ως οικογένεια τα αγαπημένα σας Mikel ροφήματα, ενώ τα παιδιά θα απολαμβάνουν ώρες χαράς και παιχνιδιού με τους φίλους τους στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους μας!

© Mikel Coffee Company Cyprus. All Rights Reserved.
Website Designed & Developed by Webarts Agency